Kiedy jesteśmy narażeni na występowanie niedoboru żelaza w naszym organizmie? Przede wszystkim wtedy, kiedy tracimy dużo krwi, a więc przy występowaniu mięśniaków macicy. Poza tym jeśli dużo się stresujemy lub nie stosujemy racjonalnej diety – wtedy nasz organizm nie ma szans na wytworzenie sobie odpowiedniej ilości czerwonych krwinek. Poza tym żelazo tracimy wtedy, kiedy jesteśmy w ciąży albo kiedy zaczynamy szybko rosnąc, bo jesteśmy w wieku wzrostowym. Jeśli przez długi czas mamy niedobory żelaza w organizmie, zaczyna słabnąc cały nasz system odpornościowy i zaczynamy mieć problemy ze zdrowiem. Osoby z niedoborem żelaza w stopniu znacznym szybko się męczą, nie są w stanie wykonywać żadnego wysiłku fizycznego bez zmęczenia, nie uprawiają sportu, bo są na to zbyt słabi. Osoby z niedoborem żelaza ponadto mogą skarżyć się na spoczynkowy ból serca, odczuwalne jest kołatanie owego serca. Słyszmy wtedy szumy w uszach, mamy mroczki przed oczyma, zaczynamy mieć nudności, a także tracimy apetyt.
Należy w takich sytuacjach udać się szybko do lekarza. Jeśli jesteś przez cały czas zmęczony i nie znasz przyczyny tego zmęczenia, bo na przykład nic nie zmieniło się w twoim trybie życia, być może czas zastanowić się nad tym, czy twojego organizmu nie toczy jakaś podstępna choroba. Przewlekłe zmęczenie mimo dobrego stylu życia może być objawem anemii, czyli inaczej mówiąc niedokrwistości. Nazwa wskazuje na charakter choroby – jest to niedokrwistość, czyli brak odpowiedniej ilości czerwonych krwinek. Najczęstszą przyczyną anemii jest oczywiście brak żelaza w organizmie, dlatego jeśli lekarze stwierdził u nas anemię, należy dostarczyć sobie więcej tego składnika odżywczego do naszego organizmu. Jak to zrobić? Oczywiście zjadając żelazo w pożywieniu, najwięcej magnezu ma czekolada. Często możemy zjadać odpowiednią ilość żelaza, ale może się ów pierwiastek nie wchłaniać dobrze do naszego organizmu. Dzieje się tak po wycięciu części żołądka lub przy przepuklinie przełykowej. Często także na niedobór żelaza mogą cierpieć osoby, które są w okresie zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik odżywczy, czyli osoby w ciąży na przykład albo osoby zestresowane.